Programma 2019-2020

10/02/2020 "Koestering voor Relieken" door Stijn Fens

Omschrijving:

Nederland, Utrecht, 29 augustus 2014. Stijn Fens. Foto: Jorgen Caris

Relieken hebben door de eeuwen heen een enorme aantrekkingskracht gehad op gelovigen. Ze brachten pelgrims in beweging om lange en gevaarlijke reizen te maken naar Rome, naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus, of zelfs naar Jeruzalem waar Jezus zelf sporen heeft achtergelaten.

Een reliek is een overblijfsel van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest en waaraan wonderdadige kracht wordt toegekend. Zo bewaart de Grote Kerk in Venray een stukje nekwervel van de heilige Oda, de patrones van de stad. Trouwens ook een religie als de islam koestert relieken zoals zand uit Mekka.

De verering van relieken is niet alleen iets ouds en is ook niet het alleenrecht van georganiseerde religies. Dagelijks lopen er honderden Beatlesfans over een Zebrapad in Londen dat zo bekend werd van de albumhoes van Abbey Road en in Parijs drommen nog altijd fans samen rond de stoffelijke resten van de jong gestorven Jim Morrison. En herinnert u zich dat jongetje nog dat bij een Champions Leaguewedstrijd van Ajax het veld opliep en uiteindelijk beloond werd met het shirt van Ajacied Hakim Ziyech? Met recht kunnen we dat shirt met rugnummer 22 ook een reliek noemen.

Stijn Fens vertelt u in een lezing alles over zowel stokoude als bloedmoderne relieken. Fens (53) is redacteur een columnist van dagblad Trouw. Hij schrijft vooral over de rooms-katholieke kerk en het Vaticaan. In 2015 was hij één van de vier journalisten die het eerste Nederlandstalige interview met paus Franciscus maakte. Regelmatig leidt hij mensen rond in Rome.

09/03/2020 "Water als bron van conflicten" door Henk Donkers

Omschrijving:

Water als bron van conflicten

Wereldwijd neemt de vraag naar zoet water toe door bevolkingsgroei en toenemende welvaart. Tegelijkertijd verandert het aanbod, onder andere door klimaatverandering en slecht waterbeheer. Daardoor neemt de kans op conHenk Donkersflicten toe. Ruzie om water is van alle tijden. In de bijbel is er al sprake van. Maar waterconflicten krijgen in de 21e eeuw een hele andere schaal en dimensie.

Henk Donkers (1952) is afkomstig uit De Peel en studeerde sociale geografie in Nijmegen. Hij begon als leraar aardrijkskunde, werkte bijna 40 jaar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en was wetenschapsjournalist (o.a. voor NRC Handelsblad). Sinds 1989 schrijft hij artikelen en boeken, onder andere over water (‘De witte olie. Water, vrede en duurzame ontwikkeling’ en ‘Water. Zorg voor nu en later’). Daarnaast leverde hij bijdragen aan thematische Bosatlassen, onder andere over water, voedsel, energie, veiligheid en duurzaamheid.

Meer informatie: www.henkdonkers.nl

Recente evenementen