Programma 2019-2020

12/11/2019 "De achteruitgang van de natuur gaat sneller dan ooit" door Prof. dr. Ingrid Visseren-Hamakers

Omschrijving:

(N.B.: afwijkende datum: dinsdag 12 november)

“De achteruitgang van de natuur gaat sneller dan ooit in geschiedenis van de mens”

Lezing door Prof. dr. I. J. (Ingrid) Visseren-Hamakers

Ingrid Visseren

De huidige mondiale inspanningen zijn onvoldoende om de ongekende achteruitgang van de natuur te stoppen: ingrijpende en fundamentele maatschappelijke veranderingen zijn nodig om het biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen en de natuur te herstellen. Dit concludeerde het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) in zijn Global Assessment dat op 6 mei van dit jaar verschenen is. Bij het rapport zijn zo’n 150 internationale experts betrokken uit 50 landen. Ingrid Visseren-Hamakers, vanaf 15 mei hoogleraar Environmental governance and politics aan de Radboud Universiteit, is een van de auteurs.

Het IPBES- rapport onderzocht de oorzaken voor het verlies van biodiversiteit, de gevolgen voor mensen wereldwijd, en opties om de huidige trend van biodiversiteitverlies te keren. De conclusies liegen er niet om: de achteruitgang van natuur vindt met een ongekende snelheid plaats en steeds sneller dreigen soorten uit te sterven, met nadelige gevolgen voor mensen wereldwijd. Een miljoen planten- en dierensoorten worden bedreigd met uitsterven als de mensheid op de huidige voet verder gaat.

Toch is het nog niet te laat om het verschil te maken, maar alleen als er wereldwijd actie wordt ondernomen, van het lokale tot mondiale niveau. Door fundamentele, transformatieve maatschappelijke veranderingen kan de natuur wereldwijd nog steeds worden beschermd en hersteld.

Van 29 april tot 4 mei onderhandelden de 132 IPBES lidstaten (waaronder Nederland) tijdens de zevende zitting van de IPBES-plenaire vergadering in Parijs over het rapport. Zij hebben daar het rapport geaccepteerd en een samenvatting voor beleidsmakers vastgesteld. Het rapport is het eerste mondiale biodiversiteit assessment sinds 2005 en vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal richting de grote Conferentie van het VN-Biodiversiteitsverdrag in november 2020 in China. Landen, het bedrijfsleven en maatschappelijke partijen in Nederland en wereldwijd zijn nu aan zet om de inzichten uit dit rapport om te zetten in acties en beleid.

In haar lezing zal prof. Visseren de actuele stand van zaken uitgebreid toelichten en ingaan op de transformatieve maatschappelijke veranderingen die in de nabije toekomst nodig zijn om het tij waar mogelijk te keren.

09/12/2019 "De magie van de harp" door Loes van Dijk

Omschrijving:

DE MAGIE VAN DE HARP

 

De harp is een van de oudste instrumenten ter wereld die al eeuwen tot de verbeelding spreekt.

Harpiste Loes van Dijk zal een concert verzorgen met een gevarieerd programma van Ierse ballades tot klassieke muziek. Tussendoor zal ze allerlei wetenswaardigheden vertellen over haar eigen Japanse harp, de Princess Sakura, over de techniek en symboliek van dit bijzondere instrument en over de geschiedenis van de harpmuziek.

Foto Loes van Dijk def.

Loes van Dijk begon al op 9-jarige leeftijd met harplessen. Na het behalen van haar lesbevoegdheid studeerde ze in 2013 af aan het Conservatorium in Maastricht bij Masumi Nagasawa. Ze volgde masterclasses bij de bekende Nederlandse harpiste Lavinia Meijer en bij Ellen Versney, harpiste bij het Radio Filharmonisch Orkest.

Sindsdien concentreert zij zich op het geven van harplessen en op het spelen als solist, als duo of in een orkest.

13/01/2020 "Zijn de rechten van de mens wel voldoende duurzaam?" door Prof. mr. B.E.P. Myjer

Omschrijving:

71 jaar geleden werd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Samen zouden de Staten streven naar een wereld waarin de rechten van de mens zouden worden gerespecteerd. Nu wordt door de Staten ingezet op duurzame ontwikkelingsdoelen. Zijn die mensenrechten al weer achterhaald?

Egbert Myjer, oud-rechter in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens; emeritus bijzonder hoogleraar rechten van de mens Vrije Universiteit.

Recente evenementen