“Zuid-Afrika, een spannend en heftig land”, lezing door drs. Ad van Hout

Datum/Tijd
12/11/2018
20:00 - 22:00

Locatie
Odapark


Zuid-Afrika: een spannend en heftig land

Zuid-Afrika. Een land dat steeds meer toeristen trekt. Die willen daar niet alleen de ‘Big Five’ spotten en genieten van het overweldigende landschap, maar willen ook zien hoe het land zich na de afschaffing van de apartheid heeft ontwikkeld. Dat laatste geldt zeker voor bezoekers uit Nederland. Ons land voelt zich immers extra verbonden met Zuid-Afrika vanaf het moment dat Jan van Riebeeck daar in 1652, in opdracht van de VOC, bij Kaapstad voet aan wal zette. Na de afschaffing van de apartheid in 1994 droomden Mandela en aartsbisschop Tutu over verzoening en over de regenboognatie. Zijn hun dromen bijna 25 jaar later uitgekomen? Of worstelt Zuid-Afrika anno 2018 nog altijd met de erfenis van diezelfde apartheid?

Ad van Hout foto

Geograaf drs. Ad van Hout was als docent en beleidsmedewerker onderwijs van 1990 tot 2014 verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Daarvoor was hij leraar aardrijkskunde in het havo/vwo en docent geografie/planologie aan de School voor Journalistiek.

Ad heeft een speciale band met Zuid-Afrika. In 2004 en 2008 was hij werkzaam aan de Universiteit van Stellenbosch, vlakbij Kaapstad. Na zijn pensionering in 2014 werkte hij, samen met zijn vrouw, een jaar lang als vrijwilliger bij de afdeling Community Interaction van diezelfde universiteit. Zij hielpen analfabete volwassenen leren lezen en schrijven, maakten een boek met daarin de levensverhalen van bejaarde farm workers en organiseerden sport en spel voor kinderen in townships. Zuid-Afrika is voor Ad na al die jaren nog altijd een ‘spannend en heftig’ land waarbij hij zich sterk betrokken voelt.

Ad van Hout publiceerde over Zuid-Afrika in het blad Geografie artikelen over landhervormingen, de wijnsector, alternatief toerisme en in 2017 de serie ‘Apartheid van Boven’, over hoe de apartheid zich nog altijd ruimtelijk manifesteert in de stuitende ongelijkheid tussen zwarte townships en blanke villawijken.