“Waardoor verouderen wij en hoe worden we gezond oud?” door Prof.dr. Jan H.J. Hoeijmakers

Datum/Tijd
08/11/2021
20:00 - 22:00

Locatie
Hotel Asteria


De spreker is de heer Prof.dr.Jan H.J. Hoeijmakers en de titel van zijn voordracht luidt:

             “Waardoor verouderen wij en hoe worden we gezond oud? “

Chemische stoffen in voedsel, water of sigarettenrook en uv-straling in zonlicht maar ook onze eigen stofwisseling beschadigen voortdurend ons DNA, waarin de instructies voor alle biologische processen en onze eigenschappen opgeslagen liggen. Ondanks dat ons lichaam in staat is veel van die beschadigingen zelf te repareren, hopen zich toch geleidelijk DNA schades op en ontstaan er fouten in de genetische code, waardoor kanker ontstaat. Professor Jan Hoeijmakers verbonden aan het Erasmus MC in Rotterdam, het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, het Oncode Instituut en het CECAD (Keulen), heeft gevonden dat ophoping van DNA schade ook de hoofdoorzaak is van veroudering.

Als het DNA beschadigt, dan leidt dat ertoe, dat sommige processen in de cel niet meer zo goed kunnen verlopen, cellen doodgaan en niet meer vervangen worden en we “verouderen” en Alzheimer, diabetes, hart-en vaatziekten, botontkalking etc. krijgen. Maar op basis van dit inzicht kunnen we het verouderingsproces ook beinvloeden en daarmee gezond-oud-worden bevorderen. Het heeft al geleid tot spectaculaire verbetering bij kinderen met aangeboren versnelde veroudering.

Het geheim van veroudering houdt mensen al duizenden jaren bezig. Het werk van Hoeijmakers en zijn team wordt wereldwijd als baanbrekend beschouwd!

Professor Jan Hoeijmakers is geboren in Sevenum, deed zijn biologie opleiding in Nijmegen, promoveerde in Amsterdam en begon onderzoek aan DNA reparatie aan het Erasmus MC in Rotterdam. Hij is  lid van de KNAW en heeft voor zijn werk vele (inter)nationale wetenschappelijke onderscheidingen ontvangen. Een boeiend onderwerp dat van belang is voor iedereen!!FotoJanHoeijmakers1

Het bestuur van Adelbert Venray nodigt u van harte uit voor deze lezing. Introducés zijn welkom. Zie ook www.adelbertvenray.nl