“Waar komt het (nieuwe) complotdenken vandaan?” door Dr.mr. Cees Zweistra, jurist-filosoof

Datum/Tijd
11/04/2022
20:00 - 22:00

Locatie
Odapark


Acquoy, 23-09-2021 Portret van filosoof Cees Zweistra. foto Bram Petraeus

Sinds 2016 heeft het nieuwe complotdenken een vlucht genomen en tijden de coronapandemie is het helemaal geëxplodeerd. Volgens sommigen is het een goed voorbeeld van menselijke creativiteit en de wil betekenissen te scheppen. Voor anderen is het de doodsteek voor een functionerende democratische rechtstaat. In deze lezing staan we stil bij de oorzaken van het nieuwe complotdenken, maar ook bij de vraag waarom het een probleem is. We kijken ook naar de toekomst want is het een modeverschijnsel of veel meer een kanarie in de kolenmijn?

Dr. mr. Cees Zweistra studeerde rechten en filosofie in Utrecht. In 2019 promoveerde hij bij Prof Dr. Ciano Ayden op een proefschrift over de relatie tussen technologie, empathie en ethiek. Hij doceert rechtsethiek aan de Erasmus Universiteit.

Cees Zweistra is directeur van het Centre Erasme  (www.centre-erasme.nl) , een bij diverse Venraynaren bekend instituut voor korte, thematische cursussen filosofie voor belangstellenden.

Van zijn hand verscheen eerder “Verkeerd verbonden”, een boek over sociale media en eenzaamheid en recent “Waarheidszoekers”, een boek over het fenomeen “complottheorie”.  Zijn Adelbertlezing zal met name op dit boek betrekking hebben.

Zie ook www.ceeszweistra.com