“Rembrandt van Rijn – Verhalenverteller” door Sophie Tutelaers

Datum/Tijd
09/09/2019
20:00 - 22:00

Locatie
Odapark


“Rembrandt van Rijn – Verhalenverteller”

door Sophie Tutelaers, kunsthistoricus

In het Rembrandtjaar 2019 wil Adelbert ruim baan geven aan het leven en werk van deze beroemde Nederlandse schilder. Kunsthistoricus Sophie Tutelaers zal het onderwerp breed in de tijd plaatsen en vanuit verschillende invalshoeken bezien.

Rembrandt van Rijn had de ambitie om historieschilder te worden en wilde schilderijen maken waarin verhalen uit lang vervlogen tijden centraal staan. Hij blijkt een geboren verhalenverteller. Hij benadrukt details die een ander weglaat of hij geeft een mythologische figuur een voorkomen zoals geen ander dat voor hem gedaan heeft. Zo is de godin Juno niet zoals gewoonlijk de jaloerse echtgenote die zint op wraak op haar man Jupiter. Bij Rembrandt is zij een waarlijk majestueuze verschijning met alle koninklijke regalia die bij haar functie als koningin van de Olympus horen. Slechts aan de hand van een klein detail herkennen we haar. Met zijn fabelachtige techniek weet hij stofuitdrukking, lichtval en beweging te geven aan die details in zijn schilderijen.

Foto Sophie Tutelaers

Sophie Tutelaers (1977) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het behalen van haar eerstegraads onderwijsbevoegdheid aan de Radboud Universiteit van Nijmegen geeft zij cursussen kunst- en architectuurgeschiedenis, lezingen rond kunsthistorische onderwerpen en begeleidt ze excursies in verschillende musea.