“De Tuin der Lusten op weg”: Vervoer van kunst uit het Hertogdom Brabant naar Spanje in de 16e en 17e eeuw door Harry van den Berselaar

Datum/Tijd
08/04/2019
20:00 - 22:00

Locatie
Odapark


Al vóór 1500 vonden kunstwerken hun weg van de Zuidelijke Nederlanden naar Spanje. Een flink deel daarvan was ‘made in Brabant’. De Brabantse havenstad Antwerpen speelde voor het vervoer een cruciale rol, ondersteund door kleinere steden als Bergen op Zoom en Middelburg. In de 16de en 17de eeuw waren die producten erg populair in Spanje.

De lezing maakt duidelijk waarop die populariteit berustte, hoe de ex- en import geregeld waren, op welke manier het vervoer over water en land verliep.

Ten slotte wordt aannemelijk gemaakt hoe ‘De Tuin der Lusten’ van Jheronimus van Aken, meer bekend als de naar zijn geboortestad ‘s-Hertogenbosch vernoemde Jheronimus Bosch, de overtocht maakte van Brussel naar Madrid.

Harry van den Berselaar (1947) studeerde Nederlands MO-B in Tilburg en deed de master Corporate Communication in Rotterdam. Hij was o.m. hoofd communicatie en woordvoerder bij ondernemingen en overheidsorganisaties.

Hij publiceert in en over de Bossche stadstaal, over Den Bosch als Spaanse stFoto Harry van den Berselaarad en de ‘Brabantse erfenis’ in Spanje.