“Chicago-van moeras tot Second(?) City” door Prof. dr. J.Th.J. Hans Bak

Datum/Tijd
09/03/2020
20:00 - 22:00

Locatie
Odapark


Op maandag 9-03-2020 is de zevende lezing van het seizoen 2019-2020 in het Odapark, met aanvang 20.00 uur.

Door omstandigheden is het een andere lezing dan eerder op deze site werd aangekondigd.

De spreker is de heer Prof. dr. Hans Bak en de titel van zijn voordracht luidt:                                   

                             “Chicago-van moeras tot Second(?) City”Hans_Bak

In een rijkelijk met plaatjes geïllustreerd verhaal neemt Hans Bak ons op een luchtig-ernstige wandeling door de geschiedenis van de Amerikaanse stad Chicago, vanaf het moment van de eerste verkenningen door een Franse missionaris en ontdekkingsreiziger in 1673, tot (voorbij) het aantreden van Obama als “Chicago’s” president in 2008. Hij raakt daarbij aan een breed spectrum van aspecten: geschiedenis, architectuur, stadsplanning, literatuur en kunst, muziek en architectuur, politiek, geografie en economie, sport en transport, immigratie- en rassenproblematiek, en laat zien hoe al deze aspecten in feite met elkaar zijn vervlochten. Veel meer dan New York, Boston of San Francisco, is Chicago misschien wel Amerika’s meest karakteristieke stad, en zijn haar geschiedenis en sociale problematiek in vele opzichten spiegel en vergrootglas van die van de VS als geheel. Net als Amerika, kent Chicago twee gezichten: enerzijds de hoge culturele en intellectuele ambitie, anderzijds de onderkant van armoede, sociale onrust, raciale en etnische spanningen. Zo was en blijft Chicago Amerika’s meest gesegregeerde en misdadige stad, maar kende haar geschiedenis ook opmerkelijke perioden van Afro-Amerikaanse economische, politieke, culturele en muzikale bloei. Wie Chicago heeft gemist, kent Amerika nog niet!

Hans Bak is emeritus-hoogleraar Amerikaanse letterkunde en Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij schrijft over moderne en hedendaagse Amerikaanse en Canadese literatuur en cultuur, redigeerde de brieven van de Amerikaanse man of letters Malcolm Cowley (1898-1989) en werkt momenteel aan een biografie. In het kader van zijn onderzoek bracht hij meerdere malen langere tijd door in Chicago, zijn “second home”.

Het bestuur van Adelbert Venray nodigt u van harte uit voor deze lezing. Introducés zijn welkom. Zie ook www.adelbertvenray.nl